Salomonszegel – springwortel

Polygonatum x hybridum - TuinsalomonszegelIn mijn artikel gisteren over de verschillende salomonszegels, verwees ik al naar koning Salomon, die van de magische krachten van deze plant gebruik zou gemaakt hebben.

De salomonszegel zou door Salomon met name gebruikt zijn als ‘springwortel’: hij liet de er rotsen mee springen waarop hij zijn tempel zou bouwen. Een oude Duitse volksnaam voor de plant zou trouwens ook ‘Springwurtz’ zijn. Maar zo’n springwortel was niet alleen nuttig om er een terrein mee bouwrijp te maken, je kon er ook alle deuren en sloten mee openmaken, tanden mee uittrekken, meisjesharten mee openen, onweer verdrijven… Zo’n wortel was dus best wel een interessant bezit.

Een truukje om moeiteloos zo’n springwortel te bemachtigen, is het volgende:
Je zoekt in het bos een gat van een spechtennest, en sluit dat af met een wig. Als de specht terug bij haar woonst komt, en het afgesloten vindt, zal ze rechtsomkeert maken en meteen een springwortel gaan zoeken. Als de vogel terugkomt zal ze de wortel tegen de wig houden, die meteen uit de opening zal vallen. Het volstaat om op dat ogenblik de specht aan het schrikken te maken. Die laat vervolgens de springwortel vallen en je hebt die maar op te rapen.

Jacob van Maerlant schrijft hier al over in ‘Der naturen bloeme

In holen bomen maecti sine nest,
dar broeti sine jonghe best.

Sloughe oec iemen yser of hout
in die gate met ghewout
ende picus niet in ne mochte,
hi vloghe och ende sochte
.i. cruud dart mede vloghe ute dat,
hoe vaste dattet stake int gat.
Oude bouke segghen dat
van desen crude tere stat
dat mer mede mach ontsluten
alrande slote van buten.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Salomonszegel – springwortel

  1. Op de eerste plaats, Anne, wat een heerlijke site met iedere dag een mooie foto, feitelijke, deskundige info en heerlijk verteld.
    En nu die Salomonszegel.
    Ik heb de laatste tien jaar in den Haag aan de rand van de duinen gewoond en ken de Salomonszegel als relatief lage plant en heb weleens bij de bloemist grotere gezien, maar veronderstelde toen een kweekvorm voor de handel.
    Sedert januari woon ik in Putte aan de rand van de Kalmthoutse heide in een flinke volwassen tuin en zag op enig moment in de border iets opkomen waarvan ik aanvankelijk dacht dat het een Fritillaria Pallidiflora zou kunnen worden.
    Tot mijn verassing echter werd het Salomonszegel van bijna een meter hoog.
    Prachtig al die elegant gebogen stengels met aanhangende subtiele bloempjes. Maar geen geur, en toch volop hommels.
    Fijn dan nu juist jouw verhaal over Salomonszegel te lezen.
    Ga zo door Anne je hebt er een fan bij.
    Hartelijke groet, Henk

  2. Hallo

    Als ik de wortel van de salomonszegel droog en vermaal wat zou dan een veilige dosering zijn aan mg per capsule ? En hoe lang mag ik dit achtereen gebruiken ?

    Van de wortel van de stinkende gouwe,ook vermalen tot poeder.Wat zou dan een veilige dosering zijn aan mg per capsule ? En hoe lang mag ik dit achtereen gebruiken ?

    Met vr groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.