Aardbeien te veel!

Een lading aardbeienconfituur!Op twee dagen tijd anderhalve kilo aardbeien bij elkaar geplukt die we niet opgegeten kregen, dus snel een paar potjes confituur gemaakt.
Dat kan zo’n lekker ‘voorraad-voor-de-winter’ gevoel geven, die plank met potjes die steeds verder gevuld raakt. Wij zijn overigens niet zo’n grootverbruikers van het zoete goedje, dus meestal worden er in de loop van de zomer flink wat potjes uitgedeeld. Mijn vader bijvoorbeeld, is wel een gretige afnemer.

In het nummer van Landleven dat ik vandaag kocht stond nog een leuk ‘bewaarreceptje’ (aardbeienlikeur), dus dat is alvast een idee voor een volgende al te overvloedige oogst.

Of wie heeft er nog lekkere aardbeienideetjes? De site van Landleven verklapt overigens nog een recept voor aardbeienmousse… ook niet te versmaden lijkt me 😉 !

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

18 thoughts on “Aardbeien te veel!

  1. Aardbeien oogsten, dat ken ik wel. En als de planten er dan ineens zin in hebben dat je er dan ineens enorm veel hebt, meer dan je zelf kunt opeten als je niet een groot gezin hebt.
    Ikzelf ben niet zo’n aardbei liefhebber dus maakte ik er vroeger jam van (schreef ik geloof ik al eerder toen ik het over jam van vlierbessen had). Wat je confiture noemt is denk ik hetzelfde als wat ik jam noem. Doet er niet zoveel toe.
    Maar aangezien je je vader noemt als afnemer kan ik ook een verhaaltje vertellen over hoe mijn vader vroeger omging met die planten. In het najaar werden ze ondergespit nadat er een aantal uitloper werden afgenomen om te stekken, maar om de zoveel jaar werden er toch weer bij een kweker nieuwe planten gekocht want wat er eigenlijk werd gedaan met dat stekken was wat je anno nu clonen noemt en blijkbaar verzwakken de planten dan toch na een aantal generaties. Qua (welzijn van de ) planten kon niemand dat iets schelen maar de opbrengst qua vruchten werd minder.
    Mijn moeder had ook niet veel met die vruchten maar pa vrat gerust 5 dikke boterhammen met geprakte Aardbeien er op en dan ook nog eens een flinke lading kristal suiker er overheen, alsof de vruchten al niet zoet genoeg zijn van zichzelf 🙂
    Waar ik al snel achter was was dat er ook “wilde” Bosaardbeien bestaan, veel en veel kleiner, minder mals en hard enzo blabla. Tegenwoordig hebben veel mensen die Bosaardbeitjes als sierplantje in hun tuin en klagen dan over de eetbaarheid ervan.
    Inderdaad zijn “die zwarte puntjes” wat hard en veel in je mond qua verhouding met de Aarbeien zoals we ze in tuinen kweken, en mensen vinden dan ook vaak dat die “kleintjes” niet zo lekker zijn als “de echte”. Dat vind ik dus totale onzin en mijn stelling is dat van veel mensen de smaakpapillen verpest zijn omdat ze zweren bij een standaardsmaak van ons voedsel waarbij vooral alles maar gezouten of gesuikerd moet zijn.

  2. 1) steeltjes er af en de vriezer in

    Als je dan in de winter verse sinaasappelsap maakt met de blender, voeg je er een paar van die aarbeien bij, dat maakt het net even wat feestelijker!

    2) vers als onderdeel van aardbeien ijs

    Wat bevroren bananenschijfjes in de keukenmachine met wat verse aarbeien erbij. Mixen. Klaar.

    3) vers als onderdeel van ontbijt

    Een hele ananas uithollen, al het vlees en sap in de blender, een half bakje aarbeien erbij, goed mixen tot je een lekker schuimig/romig sap hebt. Super lekkere combinatie!

  3. Onze eerste zomerkoninkjes zijn nog net niet helemaal rood. Maar het water loopt me al in de mond.

    Uhhhh………….als je toch bezig bent, doe mij die aardbeienlikeur maar :-))

  4. @AntonV: die teleurstelling over de wilde ‘sier’bosaardbeitjes, heeft soms ook te maken met het feit dat mensen de Potentilla indica (Duchesnea indica, schijnaardbei) als ‘bosaardbei’ of ‘wilde aardbei’ in hun tuin halen. Het blad ziet er uit als van een aardbei, het bloempje is gelijkaardig, maar helemaal geel, en de vruchtjes zijn ook rode bolletjes… waar smaak noch kraak aan is.
    En je vraag over de potjes op hun kop: Ik vul de potjes met hete confituur (jam) dus, en draai die meteen om. Het beetje lucht bovenaan wordt meteen ‘gesteriliseerd’ door de hete stoom die uit de jam opstijgt. De hete brei koelt af, krimpt, en zuigt het deksel hermetisch tegen het potje aan, waardoor er geen andere lucht meer bij kan.
    Als ik het potje gewoon rechtopstaand zou laten afkoelen, zou er tijdens het afkoelen eventueel wel lucht tussen potrand en deksel kunnen worden aangezogen…

    @Joost: dankjewel… Het laatste klinkt als een leuke variant op de ‘smoothies’ die tegenwoordig bij zoonlief favoriet zijn. (’t zou geen probleem zijn dat hij daarvoor dagelijks de keuken overhoop haalt… als ik hem er achteraf niet dagelijks op attent moest maken dat opruimen daar ook bijhoort.)

    @Tijdtussendoor en Brimstone: volgens mij heeft manlief een extra-vroege soort geplant…

  5. Beste Anne (en andere mogelijke lezers),

    Nu ik het lees waarom de potjes op zijn kop staan herinner ik het me ook weer ja !
    Dank je voor de uitleg. Ik heb het vroeger ook gedaan (jam maken van wilde vruchten). Ik geraak wat ouder en vergeet wel eens dingen, vooral omdat je dingen langere tijd niet meer praktizeert wil nog niet zeggen dat ik vroegtijdig dement aan ’t worden ben 🙂

    De uitleg is ook volkomen logisch volgens de wetten der natuurkunde en scheikunde.

    Wat indertijd mijn sport was, was het verzamelen van glazen potjes maar met name van passende dekseltje waar geen merknaam op stond of waar uit afleidbaar was welke dingen er in hadden gezeten toen je het bij de winkel kocht.

    Dat vond ik er niet uitzien, vooral niet als je eens een potje aan dierbaren kado wilde doen. Ik was eerder geneigd er eigen etiketten op te plakken, liefst zelf ontworpen etiketten en in eigen handschrift. Niet omdat ik er in handelde ofzo maar gewoon tot iets eigens te maken.

    En nu ik toch bezig ben (aan het schrijven over het maken van voedingsproducten van dingen uit onze eigen natuur) hierbij dan ook maar meteen een oproep om te vragen of iemand ervaring heeft met recepten van Duindoorn bessen ?

  6. Deze week 31/2 kilo aardbeien geoogst en verwacht als ik straks op de moestuin kom dat er wel weer een kilo aanhangt. Nog nooit zoveel kunnen oogsten. De meeste vries ik in om deze zomer te kunnen genieten van overheerlijke smoothies met recepten uit het boek van Peter Bauwens. Vandaag ga ik ook maar een paar potten jam maken. Gisteren 5 flessen vlierbloesemsiroop gemaakt, verrrrukkkelijk. Ook heerlijk een beetje siroop in een glas en aanvullen met droge witte wijn.

  7. ‘k Heb inmiddels 16 potten aardbeienjam gemaakt, en het einde is nog lang niet in zicht! De oogst is goed dit jaar.
    Even ‘goegelen’ levert je enorm veel recepten met aardbeien op. Ik heb zelf helaas niets voor je, want ik vind alles met aardbeien meestal veel te zoet. O, wacht, ik heb nog wel het recept voor een lekkere salade met aardbeiendressing voor je.

    Salade met gerookte kipfilet en aardbeiendressing (lunchgerecht)
    Ingr.: 1 doosje aardbeien (250 g.), 10 gr. verse tijm, 3 eetl. vloeibare honing, 5 eetl. olie, 1½ eetl. (witte wijn)azijn, 1 eetl. roze peperbessen (Royal Mail), zout, 6 sneetjes wit casinobrood, 2 kipfilets fumé (à 150 gr.), 3 bosuitjes, 200 gr. gemengde sla.
    Voorbereiden: Aardbeien voorzichtig wassen en kroontjes verwijderen. Boven kom helft van aardbeien met bolle kant van lepel door zeef wrijven. Tijmblaadjes van takjes rissen, 4 takjes achterhouden voor garnering. Aardbeienpuree, honing, olie en azijn tot dressing kloppen. Tijmblaadjes en peperbessen erdoor roeren. Op smaak brengen met zout. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
    Bereiden: In broodrooster sneetjes brood lichtbruin roosteren. Korstjes eraf snijden en sneetjes schuin doormidden snijden. Intussen rest van aardbeien in plakjes snijden. Met scherp mes kipfilet schuin in dunne plakjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Sla, aardbeien, bosui en helft van dressing voorzichtig door elkaar scheppen. Salade over vier borden verdelen. Plakjes kip dakpansgewijs op salade leggen. Rest van dressing erover schenken. Garneren met tijmblaadjes; geroosterd brood erbij geven.
    Bevat per eenpersoonsportie: 335 kcal., vet 15 gr., eiwit 24 gr., koolhydraten 25 gr.

    Je kunt de kipfilet ook heel goed vervangen door stukjes feta. Ook heel lekker!
    Succes met de aardbeienverwerking!

  8. Meng mascarpone met in stukjes gesneden ‘gember op siroop’
    mix je verse aardbeien in een blender (aardbeiensaus)

    een grote schep mascarpone in een kommetje, overgiet met de aarbeiensaus en strooi er een beetje zwarte peper over…

    Simpel en een kei lekker dessert of tussendoortje!!
    (maak het wel als je met een paar mensen bent… ik garandeer je dat je het anders helemaal alleen opeet!! mascarpone is niet gierig met de calorietjes 🙂

    Enjoy!
    Angelina Lavender

  9. @Angelina lavender: Dat klinkt machtig… Machtig lekker en machtig calorierijk.
    Maar dat ga ik zeker een keer uitproberen.

    @Jeebee: net als Angelina ga jij voor de combinatie van zoet met hartig. Ik moet manlief daartoe toch ook eens overhalen, want die houdt daar niet zo van (ik dus wel).

    @Dini: die combinatie van vlierbloesemsiroop met wat witte wijn vind ik veel lekkerder dan Kir.

  10. Hai Anne Tanne,

    Op de vrijdagmarkt in ‘s-Hertogenbosch verkopen ze naast heel veel vis en een uiterst gevarieerd verantwoord biologisch assortiment van groenvoer ook ‘gedroogde aardbeien’. Echt helemaal te gek die geconcentreerde smaak!. Dus heb je teveel aardbeien: wek ze, maar beter droog ze, net als gedroogde appeltjes……. om heel de rest van het jaar van te genieten.

    groet JL

  11. Ik heb aardbeien in de tuin, heel veel. Ik weet alleen niet of ze eetbaar zijn. De vruchtjes zijn heel kwetsbaar en van binnen wit en zacht. Ze ruiken wel naar aardbei.
    Wie weet het??

  12. @ JL: klinkt als een goed idee… ik vraag me alleen af, hoe die gedroogde aardbeitjes zonder extra materieel te drogen… appeltjes droog ik in de herfst als de houtkachel brandt, maar aardbeitjes…

    @ Yvonne: bosaardbeitjes, wilde aardbeitjes zijn inderdaad wit en niet rood binnenin, en ze zijn kwetsbaarder dan gewone tuinaardbeien. Allicht dus wilde aardbeitjes

  13. ik zoek nog altijd naar bosaarbeien recepten,
    met bosaardbei als hoofdingriendent.
    Ik wil graag bosaardbei jam maken , maar vind dan ook nergens een recept.
    Kiloos bosaarbeien, maar geen enkel andere aardbei in mijn tuin.
    reden van bosaardbeien…. ik gebriuik deze plant als grondbedekker vandaar het grote aantal bosaardbeien
    Recepten gevraagd.

    1. @brigittedebuck: Als je in het Duits zoekt (Walderdbeeren Rezepte) dan vind je meteen tientallen recepten. En natuurlijk kan je ook in de meeste recepten voor gewone aardbeien die vruchten vervangen door bosaardbeien.
      Zelf vond ik in één van mijn boeken (Eetbare planten van Dagmar Lánská) bij de Grote bosaardbei (Fragaria moschata) dit recept voor zoete aardbeiensoep:

      500 g verse bosaardbeien
      100 g fijne suiker
      enkele eierbiscuits
      1/2 glas room

      De aardbeien wassen en pureren.
      De suiker in 1 l water tot een siroop koken, laten afkoelen en mengen met de vruchtenpuree en de room.
      Leg in elke portie soep wat eierbiscuits.

      Wil je het allemaal wat ingewikkelder? Ik vond een recept voor Millefeuille met bosaardbeien.
      Of liever ‘crêpes’ met bosaardbeien? Of een Champagne-sorbet met wilde aardbeien?

      Oh ja… en als je een recept zoek tegen een flinke kater: 100g gepureerde bosaardbeien mengen met 1 liter water, en dat helemaal opdrinken zou een probaat recept zijn!

  14. Interesting, thanks for that. My son has a total aversion to eating raw fruit for some reason, so I made the fruit into smoothies for him and then he can’t get enough of it! I also found some great smoothie recipes here and thought I’d share – lots of other great ideas there.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.