Even helemaal off-topic

Ja, de voorbije weken heb ik weliswaar heel veel achter de computer gezeten, maar het bloggen is er wel een beetje bij in geschoten.
In het verleden heb ik al wel vaker met Linux gewerkt, maar nadat we in januari een nieuwe computer – met Windows Vista voorgeïnstalleerd – hadden gekocht, was ik daar intussen alweer driekwart jaar mee aan het klooien.
Tja, Vista… Sommige mensen lijken er best tevreden over, maar hoewel wij hier toch vooral standaardtoepassingen (browser, mailcliënt, tekstverwerking) draaien, deden zowel de laptop als de PC regelmatig moeilijk. De laptop had ik al eens helemaal opnieuw geïnstalleerd, en dan liep het weer een aantal weken wat vlotter, maar intussen was het alweer een hele tijd zo dat we ‘eventjes mail checken’ tijdig moesten plannen: Startknop indrukken, wanneer dan het inlogscherm verschenen was minimaal een kwartier wachten. Vervolgens op ons eigen account inloggen. Weer drie minuten wachten. En dan een toepassing starten. Wilden we de ene of de andere stap sneller doen, dan liep de computer gegarandeerd drie minuten na het inloggen vast, en was de enige optie een harde reset.

En toen ik dan nog een keer op een rijtje zette, dat ik vooral gebruik maak van FireFox en Opera als browsers, van Thunderbird als mailclient, van OpenOffice als office-suite (vooral voor ‘Write’, het ‘Word’ alternatief en ‘Impress’, de PowerPoint-variant), van the Gimp met de UFRaw-plugin voor beeldbewerking, en van FreeMind voor het maken van mindmaps, dus allemaal programma’s die behalve voor Windows (en Mac?) ook gratis voor Linux verkrijgbaar zijn (en er ten dele oorspronkelijk voor ontwikkeld zijn), toen was het eigenlijk niet meer dan logisch dat ik toch weer een keer met Linux ging installeren.
En telkens opnieuw sta ik dan versteld van het gebruiksgemak van Linux, waarvan de meeste mensen menen dat het alleen voor Geeks is.

Heb je al een keer Windows ge(her)installeerd op je computer? Dan weet je waarschijnlijk dat toch (afhankelijk natuurlijk van de sterkte van je PC) een uur of meer kost, en als dat dan gebeurd is, heb je weinig meer dan een kale desktop met een browser en aan paar kleine programmaatjes à la bureau-accessoires. Geen office-programma’s, geen beeldbewerking, niks of nihil aan extra’s, en soms moet je ook nog eens eerst extra drivers gaan downloaden.
Ik geef toe, het installeren van Linux kost je ook wel een uur, maar als je daarmee klaar bent, zijn er al massa’s programma’s voorgeïnstalleerd, en kan je met een paar simpele muisklikken nog een heleboel extra programma’s bijkomend installeren.

Maar het belangrijkste: vanaf het ogenblik dat ik op de startknop van de computer druk, tot aan het ogenblik dat ik op mijn eigen account ingelogd ben en een browser gestart heb, kost nu 80 seconden. Tja, net een tikkeltje sneller dan de 20 minuten die Vista nodig had.
Zoonlief is overenthousiast, en niet onbegrijpelijk: als thuis de regel geldt, dat je de computer pas mag inschakelen nadat huiswerk klaar, agenda in orde en klarinetles geoefend zijn, en je bovendien na 19.30 niet meer mag computeren (omdat dat het inslapen nadelig bleek te beïnvloeden), dan is het natuurlijk van kapitaal belang dat dat ding snel opstart.
Enne, Linux moeilijk? Ach, toen hier vroeger een andere versie van Linux op de PC geïnstalleerd stond, en zoonlief hier als vierjarige af en toe achter de computer mocht, was zijn oordeel kort en bondig: ‘Linux is véél gemakkelijker dan Windows, want bij Linux zitten de spelletjes allemaal in de doos’. (In het programma-menu staan de programma’s per soort ingedeeld: internet-toepassingen, grafische toepassingen, kantoor-toepassingen, spelletjes…. En ja, het icoontje bij ‘spelletjes’ was een speelgoedkist! En als je nog niet kan lezen is het dan net iets makkelijker om terug te vinden waar je de geïnstalleerde spellen allemaal moet gaan zoeken!)

Maar één en ander heeft tot gevolg gehad, dat ik na installeren van Linux tot de ontdekking kwam, dat digiKam het foto-beheerprogramma is dat precies naar mijn wensen gesneden is. Ik zeg geen kwaad woord over Picassa, maar ik zocht met name andere mogelijkheden om mijn foto’s van tags te voorzien.
En niet alleen laat digiKam de mappen met foto’s zien in de boomstructuur waarin jij ze hebt ingedeeld, bovendien kan je ook je tags een boomstructuur meegeven.
Een voorbeeldje:
Als ik een foto van bv bitterzoet heb, wil ik die kunnen terugvinden via de tag ‘bitterzoet’, maar als ik gewoon op zoek ben naar wat foto’s van nachtschadeachtigen, dan wil ik ook dat bitterzoet kunnen vinden. En ook als ik planten uit het geslacht solanum wil, moet die foto eveneens bovendrijven.
Dit betekent in veel beheersprogramma’s dat je de foto al minimaal drie tags moet geven: ‘bitterzoet’, ‘Solanum’ en ‘Solanaceae’.
In digiKam is het simpeler: in mijn tag’boom’ heb ik op de eerste linie bv de tag ‘planten’, daaronder zitten tags met de plantenfamilies. Die families zijn weer verdeeld in geslachten en daaronder hangen de soorten.
Als ik nu een foto als enige tag een soortnaam meegeef, dan kan ik toch die foto terugvinden via soortnaam, geslachtsnaam, familienaam én via ‘planten’. Maar je hoeft niet te volstaan met één tag, je kan ook tags uit andere delen van de boomstructuur meegeven.
Ook andere functies maken ‘zoeken’ heel erg makkelijk. Je kan bv zoeken naar foto’s met een bepaalde tag, die in RAW-formaat zijn gemaakt. Of alle foto’s die NIET jpg zijn, of…
Je raad het al, ik ben zo stillekes bezig mijn foto-verzameling (te beginnen met de meest recente) te reorganiseren, en dat brengt met zich mee dat er iets minder tijd voor bloggen overblijft!

Maar ik beloof beterschap, maar ik zet er geen datum op!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Even helemaal off-topic

  1. Linux is voor mij een vreemde wereld, al heb ik er al meer mensen positieve dingen over zeggen. Koudwatervrees evenwel…
    Ik moet ook bekennen dat ik nog nooit windows ge-herinstalleerd heb op een PC. Geen idee hoe je er aan begint. Je weet toch toevallig niet ergens een handzame handleiding staan om Linux te installeren op het wereldwijde web? Heb op het werk nog een oude PC in reserve staan, wil me er wel eens aan wagen (moesten ze mij maar niet tot ‘systeembeheerder’ bombarderen 😉 )

  2. @bart: Je zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de installatiehandleiding van Ubuntu. (Zelf zou ik eerder versie 8.04, Hardy Heron, aanbevelen dan 8.1, Intrepid Ibex: Hardy is een ‘LTS’ (long time support) versie, die zich daarmee (ook) richt op bv bedrijven die toch echt wel een goed afgewerkt en stabiel systeem nodig hebben. Intrepid is nog maar pas uitgekomen, en er moet nog één en ander bijgeschaafd worden.

    Als je voor een dual boot kiest, kan je de handleiding volgen die je op de site die ik gaf terugvind voor Gutsy, en toch een CD met Hardy gebruiken…

    Behalve ‘Ubuntu’ zijn er nog verschillende andere ‘smaken’ van Linux, die op details van elkaar verschillen. Zelf heb ik in het verleden vooral SuSE, later OpenSuSE gebruikt, maar op dit ogenblik dus Ubuntu.

    De verschillen die ik vooral heb ervaren, is dat je bij de gebruikers van de meeste Linux-distributies toch echt wel heel veel geeks vindt, die zich niet kunnen voorstellen dat niet iedereen met een toetsenbord onder zijn vingers geboren is. Ze zijn heel erg bereid om newbies te helpen, daar niet van, maar doen dat niet altijd op de meest begrijpelijke manier, zodat je dan regelmatig toch nog wel met gefronste wenkbrauwen blijft staan.
    Ubuntu daarentegen heeft zich van meet af aan gericht op mensen die Windows net hebben verlaten, en zelf niet perse computerspecialisten zijn, en de info die je daarom op gebruikersforums vindt, is vaak veel en veel toegankelijker.

    Als je een dual boot wil, maar terugschrikt voor het partitioneren van de harde schijf, dan kan je ook gebruik maken van Wubi. Ubuntu wordt dan niet op een aparte partitie geïnstalleerd, maar gewoon op je Windows C-partitie.
    Bij het opstarten van je computer kan je dan zoals bij een klassieke dual-boot kiezen om te gaan werken onder Windows of onder Linux. Bevalt Linux toch niet, dan kan je het (in elk geval onder XP en Vista) gewoon weer verwijderen via het normale ‘software wijzigen/verwijderen’-tooltje.

  3. Bovenop de kennis der flora heb ik weer een bewondering voor jou bij!

    In het voorjaar heb ik heel lang getwijfeld wat ik na zou doen in mijn life after Windows…
    Mijn pc was alweer helemaal dichtgeslibd, de nochtans krachtige processor was alweer stuk door oververhitting en Windows had voor mij afgedaan.
    Toen ben ik gaan kijken op de site van Ubuntu maar ik heb het niet gedaan omdat ik op professioneel gebied niet onderuit kan aan een resem Office 2007 toepassingen.
    Na heel wat cijferwerk en maanden twijfelen, ben ik overstag gegaan voor Apple… De prijs hield mij lang tegen.
    Ondertussen heb ik nog geen minuut spijt gehad. OS Leopard vind ik geweldig, alles draait steeds vlotjes en als het voor mijn werk moet, draai ik Windows XP op mijn MacBook met behulp van VM Ware (Virtual Machine). Zo kan ik tegelijk surfen, Photoshoppen Dreamweaver gebruiken in Mac en Word-documenten of Powerpoint-presentaties maken in Windows.
    Het enige dat soms crasht is… Word 2007 onder Windows. Maar die VM onthoudt alles,dus ik ben nooit mijn laatste wijzigingen die ik nog niet opsloeg kwijt.

    Als ik ooit eens tijd heb (ehum) zal ik ook Ubuntu op mijn macje laten draaien. Dat kan dankzij die VM Ware: ik moet dan een nieuwe virtuele machine aanmaken.
    Ik ben content dat je hier vertelt hoe hard Ubuntu wel meevalt: dat geeft mij weer goesting om er toch maar eens mee te beginnen. 🙂

  4. In plaats van de knoeien met Vista (had nooit mogen uitkomen) en linuxgepruts, neem een Mac en er gaat een andere wereld open. Heb je ervaring met *nix komt die kennis goed van pas als je onder de motorkap bezig wilt zijn maar je hebt het niet nodig. Ik heb nog nooit iemand weten terug naar windows gaan eens een Mac gewend.
    Prof. bezig met alle windowsversie’s, linux en mac.
    Snoepie

  5. @Snoepie: Tja, maar laat mijn budget nu niet echt een Mac toelaten…
    Bovendien…. hoewel Apple al een paar stappen in de goeie richting lijkt te zetten, mag het appeltje nog een beetje groener worden.
    Oh ja, enne… in het verleden hebben we dus wél een Mac gehad, maar vervanging was nu eenmaal zo prijzig…
    Het leuke aan Linux (maar wellicht dat het met Mac ook kan) is dat je elk account afzonderlijk helemaal naar eigen goeddunken kan inrichten: Mijn account in het Engels, dat van zoonlief en manlief in het Nederlands, nog een gastaccount in het Frans voor een logé. Manlief met een lagere resolutie, en wel de visuele effecten, die ik dan weer beschouw als overbodige eye-candy…
    En tot slot het boontje dat ik voor OpenSource heb…

  6. Laat een Mac (laptop of imac) in praktijk goedkoper zijn dan een vergelijkbare computer met dezelfde kwaliteit, als (…) geen Mac kunnen betalen is een drogreden.
    Van dat groen moet je beter laten inlichten vrees is, vooroordelen tegen de Mac zijn er genoeg, maar niet van mensen die maar de minste ervaringen mee hebben.
    Alles was Linux kan, kan je op een Mac en meer en beter als je iets van BSD weet moet ik niet meer zeggen.
    OpenSource, ik gebruik niets anders op mijn Mac, geen boontje, alles.
    Mijn collega die voor Ikea contracten afwerkt moet in windows programmeren, ipv 8 computers gebruikt die er ene (desktop) die al het werk doet, ken je goed linux dan heb je een begin of basis, niet alles is wat het lijkt dat weten de mensen die iets durven.
    Er is een gewenning (wat groter dan met Linux) eens daar voorbij ga je geen stap terug zetten in praktijk, zelfs oma niet waar je een eenvoudig account instelt. De rest? moet jezelf ondervinden en er niet over praten wat ik ook niet maar zal doen maar ik heb gewoon medelijden met mensen die zagen (terecht) over Vista enz.. en maar verder aanmodderen als echte kuddebeesten en het toch denken het licht te hebben gezien. Suc6 met je virusbak 😀
    PS mijn MacBook Pro is na 2 drukken op een knop in 3 seconden volledig uit 🙂

    Dit comment werd door mij gemodereerd en bewerkt om privacy-redenen.

  7. @Snoepie: “Laat een Mac (laptop of imac) in praktijk goedkoper zijn dan een vergelijkbare computer met dezelfde kwaliteit, als (…) geen Mac kunnen betalen is een drogreden.”
    Ik veronderstel ‘een mac duurder’? En ik wil hier niet beweren geen Mac te kúnnen betalen, maar wel te wíllen betalen. Ik beslis nog altijd zelf waar mijn prioriteiten liggen.
    “Suc6 met je virusbak :-D”
    Volgens mij heeft Linux echt niet meer last van virussen dan een Mac.

    Wat dat boontje voor Open Source betreft: ik begrijp uit je reactie dat Mac OS ook open source is? Dat is nieuw voor mij, en vind ik leuk te horen ;-).

    Ik zou dit potje OS bashing graag willen afsluiten. Ik gebruik Linux, jij gebruikt Mac, een ander verkiest Windows. Allemaal zullen we voor onze keuzes onze eigen argumenten hebben die we zelf als de enige of beste beschouwen. Ik blijf Linux gebruiken, en ik twijfel er niet aan dat jij bij Mac blijft…
    Ik hoop dat we elkaar in onze keuzes kunnen respecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.