In de Bloemenweide – Ouverture – in the Flower Meadow

(to English translation)

Drie weken geleden was er in de bloemenweide niets van kleur te zien. Maar intussen is de ouverture van het bloemenspektakel voor dit jaar van start gegaan.

Crocus sp. Foto: Jan
Crocus sp. Foto: zoonlief
Het hoogste, droogste deel van de bloemenweide is mijn ‘bollenveldje’, behalve de wilde planten die over een paar weken in bloei kunnen gaan komen, staan er in dat deel vooral bolletjes:
Er staan een heleboel krokussen die langzaamaan verwilderen. Het zijn ten dele doordeweekse tuincultivars, maar de krokussen die zich het best vermenigvuldigen zijn de boekenkrokussen (Crocus tommasinianus). Dat is ook niet toevallig één van de twee soorten krokussen die in onze streken al heel lang in het wild ingeburgerd zijn. (Definitie volgens het soortenregister: een soort die door de mens is geïntroduceerd is, en zich minimaal 100 jaar zelfstandig – en voortplantend – heeft kunnen handhaven.)

Crocus tommasinianus - Boerenkrokus, snowcrocus
Crocus tommasinianus - Boerenkrokus, snowcrocus
Wat ook opvalt als je de verspreidingswijze van de botanische boerenkrokus en de tuincultivars vergelijkt, is dat de gecultiveerde krokussen zich vooral ongeslachtelijk lijken voort te planten:

De cultivars vormen steeds grotere groepjes van dicht op elkaar staande bloemen, maar er komen geen nieuwe groepjes bij.

De boerenkrokus daarentegen, vormt niet zulke dichte groepjes, maar de bloemen verspreiden zich zo langzaamaan over een steeds grotere oppervlakte. Ik ontdekte er intussen al zaailingen tussen de kasseien van de oprit.

De crocussen vormen een wel heel kleurige ouverture op de bloemensymfonie die nog gaat komen.
Binnenkort volgt een zonnig geel allegretto, met de sleutelbloemen, de wilde en de dichtersnarcissen, paardenbloemen en tenslotte de bostulpen.

Langzaamaan gaan we dan over naar een kleurige en zeer diverse suite, maar daarover vertel ik later meer…

(enkele van de foto’s bij dit bericht, zijn niet van mijn hand!)

Overture to the Flower Symphony

Three weeks ago, my flower meadow didn’t show a hint of color. But now, the ouverture to the Flower Symphony for this season is being played.

Crocus sp., Krokussen - foto: zoonlief
Crocus sp., Krokussen - foto: zoonlief

At one end of my flower meadow, where the soil can be rather dry in summer, I have planted lots of bulbs.
A large part of them are crocuses that are naturalizing at a high speed. Some of them are common garden varieties, but the crocusses that multiplying best are the botanical Snow Crocuses (Crocus tommasinianus).
One of the differences between the garden varieties and the botanical ones, is the way they are multiplying:
The garden varieties grow in ever larger clusters, but they are ‘rooted to the spot’, I never found a seedling, only those groups where I once planted a bulb. The Snow Crocuses on the other hand, are sowing themselves freely, and I find them everywhere, even in between the stones of the driveway.

The crocuses play the colorful overture to the flowersymphony that has to come.
Within the next weeks, we’ll have then sunny yellow allegretto, played by cowslips, daffodils and wild tulips.

And suddenly, a colorful and very diverse suite is playing, but that’s another story…

(My 12 y.o. son took two of the pictures in this post. ‘zoonlief’ = ‘dear son’)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “In de Bloemenweide – Ouverture – in the Flower Meadow

  1. Mooi, Anne! In mijn tuintje heb ik echter nog niets in bloei :'( De krokussenlaten wel al hun blad zien, maar verbergen nog hun innerlijke schoonheid. Ook opvallend: dit jaar heb ik geen enkel sneeuwklokje zien uitkomen. Ze kwamen nochtans van de ons welbekende betere plantenboer uit Halle. Zijn de woelmuizen misschien met de knolletjes gaan lopen? Mysterie…

  2. Wat een geluk al die kleur in de bloemenweide, voordat je het weet barst het crescendo los. 😉 Ik kijk rekhalzend uit naar mijn Irises rect. Moeten dit jaar voor het eerst bloeien, vandaar!

  3. @Nico: hier weet ik niet meer waar de sneeuwklokjes vandaan blijven komen. Vorig jaar bloeide er plots eentje bij de voordeur, dit jaar al een twintigtal.

    @Yolanda Elizabet: hier is de Iris reticulata bijna over zijn hoogtepunt heen.
    Overigens was dit jaar het eerste jaar dat ik daar echt veel plezier van had:
    Er bloeiden er altijd wel enkele, maar het is een behoorlijk donkere (zie foto bij mijn artikeltje over Garden Bloggers Bloom Day van februari), die in dit nog sombere jaargetijde weinig opvalt.
    Maar ook die irissen blijken zich langzaamaan uit te zaaien (dit jaar voor het eerst een bloeiend exemplaar aan de overkant van het tuinpad). En ook een metertje van de oorspronkelijke groeiplek dook een paar jaar geleden irisblad op, voorlopig zonder te bloeien. Maar dit jaar bloeiden er plots drie tegelijk, in mooi contrast met die grote pol sneeuwklokjes die ik hierboven in mijn reactie op Nico al noemde.
    Bovendien: in de voorbije jaren had ik nooit meer dan 2-3 irissen die tegelijk bloeiden, dit jaar wel acht… en dan zie je ze dus plots wel staan, zelfs als ze zo donkerpaars van kleur zijn.

  4. @Town Mouse: it’s often said that Dutch isn’t the easiest language… (And then I reply: Is it? Here in our country even kids learn to speak it most fluently within a few years….)

  5. Je vous remercie de votre visite sur mon blog….
    Votre site me semble très intéressant, malheureusement, je ne parle ni Neerlandais, ni Anglais.
    Vos photos sont superbes,de qualité professionnelle !
    Si je peux me permettre,à quand la traduction en Français ?
    Bien amicalement,
    Josiane Leveque

  6. voor het eerst doen ook bij ons de krokussen het enorm goed dit jaar. Meer dan vijftig heb ik er begin deze week geteld en er komen er nog altijd bij. Eerst kwamen de boerenkrokussen, daarna de cultivars: paarswitte, gele en nu beginnen de donkerpaarse op te duiken. Sneeuwklokjes staan op mijn verlanglijstje voor eind maart. 😉

  7. Mooie foto’s, die ons al wat kleur geven.
    Zelf heb ik geen tuin, maar in het park komen de krokussen ook al tevoorschijn.
    laat de lente maar snel komen!

  8. Eindelijk heb ik ook een paar bloeiende krokussen. Trouwens, na een lange stilte ben ik zelf weer aan het bloggen herbegonnen. Alle eerdere comments zijn helaas verloren gegaan omwille van ontzaglijk veel spam… heb alles verwijderd Dus, erm… feel free to comment again! 😉

  9. Anne, I wondered how some folks has so many crocus and mine stayed in one spot…thank you for the information about Snow Crocus…must find them here in the states! gail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.